Träna friidrott med artros

Artros är en ledsjukdom som också är vår vanligaste folksjukdom i Sverige och den ser ut att bli allt vanligare. Många friidrottare kommer därför troligen att påverkas av artros. Frågan är då om det går att fortsätta träna friidrott om man drabbas?

Vad är artros?

Vid artros [blir ledbrosken hårda:https://www.svt.se/nyheter/inrikes/artrosskolan ] och spröda, istället för att vara mjuka och fungera som stötdämpare. Det ger upphov till smärta och stelhet och ofta känner man smärta både vid belastning och vila. Belastningssmärtan gör att många undviker att röra på sig, trots att det faktiskt är bättre för lederna eftersom ledbrosket blir ännu skörare vid vila. Du kan läsa mer om hur artros diagnosticeras och behandlas på Artros.org om du känner igen dig i symtomen.

Fortsätt att röra på dig

För att artrosen inte ska förvärras är det därför viktigt att du fortsätter att röra på dig. Dock kan du behöva anpassa din träning eftersom låg belastning är att föredra Det innebär att hopp och löpning inte alltid är att rekommendera vilket begränsar din möjlighet att träna friidrott. Men mycket beror också på var artrosen sitter – vid artros i knän rekommenderas vanligen inte löpning, men det kan däremot vara bra för någon som har artros i armbågen, enligt Aktiv Träning.

Hur du kan fortsätta träna beror alltså på dina individuella förutsättningar. Till exempel har friidrottsstjärnan Elin Westerlund fortsatt träna efter sin artrosdiagnos och steloperation. Därför är det viktigt att rådfråga din läkare eller din sjukgymnast.