Vilken utrustning behövs för att träna?

När man tränar friidrott kan det behövas en hel del utrustning. Precis vad man behöver kan dock variera beroende på vad, var och hur man tränar.

Utrustning för kastgrenar

Om man stöter kula kan man ofta klara sig ganska bra med bara en kula eller sten som väger ungefär som den kula man tävlar med. Om man inte tävlar spelar det ingen roll hur mycket stenen eller kulan väger så länge det är roligt att träna.

När det gäller spjut och slägga är det inte fullt lika enkelt att bara skaffa ett spjut och börja kasta. För att kunna träna säkert behöver man en stor plan, gärna inhägnad. Samma sak gäller för att kunna träna slägga. Då kan det vara klokt att vara på plats på en arena där man också kan låna alla saker som behövs.

Utrustning för hoppgrenar

För att man ska kunna träna grenar som höjdhoppning och stavhopp krävs det att man har en ribba att hoppa över. Man måste också ha en mjuk matta att landa på. Det är vanligen inget man har hemma. Däremot kan det vara möjligt att låna idrottshallar på skolor, eller att hoppa i olika idrottsparker.

När det gäller tresteg eller längdhopp kan man dock hoppa lite var som helst. Man måste inte ha en sandgrop att landa i. Att hoppa på en strand kan dock vara en god idé. Det som krävs är att man ritar upp en linje på marken eller har en fysisk planka som visar var man inte får trampa över.

Utrustning för löpning

För att kunna träna hinderhoppning och häcklöpning behöver man något att hoppa över och en plats att springa på. Det spelar ingen roll om det är en inomhusarena, en utomhusarena, en skogsstig eller en slinga i trädgården. Man kan hoppa samma typer av hinder oavsett om det gäller hinderlöpning eller häck, det gäller bara att anpassa höjden och tänka på att vissa typer av hinder inte går att riva.

Rätt kläder

Oavsett vilken gren man tävlar eller tränar inom när det kommer till friidrott gäller det att man har rätt kläder på sig. När man håller på och tränar kan det till exempel vara bra att tänka på att man har med sig en tjockare tröja och byxa att ta på sig mellan träningarna så att musklerna inte kyls ner. Under själva träningen är det dock viktigt att man ser till att man kan röra sig fritt. Man måste inte klä sig i blått och gult i militärisk disciplin om man bara är ute på en träningsrunda. Man kan med andra ord ha i stort sett vilka kläder som helst på sig när man är ute och tränar.