Vikten av bra skor

Inom friidrott rör man sig ganska mycket. Det spelar ingen roll om man löper, hoppar höjdhopp eller kastar diskus. Träningen är mycket allsidig och man använder sina fötter en hel del. Det är därför otroligt viktigt att man har bra skor på sig. Fötter kan lätt skadas och det kan ta lång tid innan man är bra igen.

Bra stöd och stötdämpning

Den sko man använder ska ge foten ett bra stöd. Samtidigt ska stötdämpningen också vara bra. Det gör att man kan träna länge utan att få besvär. Det är också viktigt att man ser till att skon har rätt storlek. Om skon är för stor får man spänna foten för att den ska sitta kvar på den och det kan sluta med att foten belastas fel. Det är också viktigt att skon inte är för liten. Då kan den orsaka skav. En ny gymnastiksko kan ofta skava lite i början innan den har töjt ut sig. Då kan det vara klokt att sätta på skoskavsplåster i förebyggande syfte. Det kan också fungera att ta påsar som fylls med ris och sedan pressar man den dem i skorna medan de är våta. När skorna torkar kommer de att vara lite större.

Om man får ont

Ibland kan man trots en bra sko få ont efter en träning eller tävling. Det är viktigt att man tänker på att ta det lugnt och fundera en stund över vad det är som orsakat smärtan. Online finns det flera uppslagsverk med symtom och man kan få reda på vad smärtan kan orsakas av. Man ska dock inte bli helt förskräckt av det man läser. Allt stämmer inte. Bara för att man har lite ont i foten är det inte säkert att smärtan har med något livshotande att göra.

Många gånger kan det vara så att man helt enkelt har trampat snett under träningen och då kan allt bli bättre om man bara tar det lite lugnt med träningen under ett par dagar.

Träna i lågskor

I dag har det blivit mycket vanligt att använda gymnastikskor men mycket tunn sula. Det förekommer också att de används inom idrott. Det är inte speciellt klokt. Skorna är mjuka i sitt skaft och ger inte foten något stöd alls. Sulan är tunn och det finns ingen stötdämpande förmåga. Dessutom kommer minsta lilla sten att kännas igenom skon. Det är med andra ord klokt att investera i andra skor om man inte har sådana.