Mångkamp

Mångkamp kan liknas lite vid till exempel en femkamp på Liseberg eller liknande. Det handlar helt enkelt om att man deltar i flera olika grenar och sedan får man poäng i varje gren. När alla har deltagit i sina grenar sammanställer man resultaten. Den person som har tagit flest poäng genom segrar vinner sedan hela mångkampen. När det gäller mångkamp tävlar kvinnor och män aldrig mot varandra. Vilka grenar som är med kan variera. Det kan vara allt från löpning till spjutkastning, längdhopp och höjdhopp. Som deltagare gäller det alltså att man är tränad inom flera olika discipliner för att resultatet ska bli bra.

Mångkamp utomhus

När det gäller friidrott kan man både tävla utomhus och inomhus. När det gäller mångkamp utomhus tävlar män ofta i en tiokamp. Det betyder att de tävlande är med i tio olika grenar innan kampen är avgjord. Kvinnorna deltar vanligen i sju olika grenar.

Mångkamp inomhus

Inomhus kan man också tävla i mångkamp. Då deltar män ofta i en sjukamp medan kvinnor är med i en femkamp. Att det är färre delar beror helt enkelt på att några av grenarna inte kan köras i en inomhusarena.