Friidrott som sport

När det gäller friidrott är det viktigt att tänka på att det inte bara är en slags sport. I vissa fall kan man som utövare välja att bara specialisera sig på en gren, och i andra fall tävlar man i flera olika grenar. Många gånger kan det till exempel vara så att en person som hoppar höjdhopp också springer kortare lopp. Det kan också vara så att en längdhoppare också kastar diskus.

Lika villkor

Inom friidrott tävlar man i stort sett alltid på lika villkor. Det är nämligen som så att kvinnor för det mesta tävlar mot andra kvinnor, medan män tävlar mot män. Det kan också vara så att tävlingen delas in i erfarenhetsnivåer och åldersgrupper. Det betyder att oerfarna ungdomar inte behöver tävla mot erfarna vuxna. Det svenska friidrottsförbundet står bakom förbud mot dopning och det finns testosterongränser på flera tävlingar. Det beror helt enkelt på att man ska kunna tävla på lika villkor.

Sporter för alla

Eftersom det finns så många olika grenar att tävla inom när det gäller friidrott kan alla vara med. Genom att träna kan man minska risken att drabbas av olika sjukdomar samt övervikt. Även om man inte gillar sport som sådan kan man alltså tycka att friidrott är roligt när man kan röra sig på egna villkor. Det spelar ingen roll om man springer, stöter kula eller hoppar längdhopp. Det är bara viktigt att man rör på sig. Inom friidrott kan man också syssla med terränglöpning och det kan passa de personer som gillar att springa i skogen. Man kan också tävla i hinderlöpning. Där hoppar man högre hinder och man kan också landa i vatten. För den som gillar att springa långt och som tycker om att variera träningen med lite hoppning kan verkligen lyckas inom den här grenen. Det som är viktigt att tänka på är dock att man inte behöver tävla inom friidrott om man inte vill. Man kan precis lika gärna träna bara för att det är roligt och för att man ska må bra.

Träna tillsammans

Eftersom det finns så många olika grenar att välja mellan inom friidrott innebär det också att man i de allra flesta fall kan träna tillsammans. De som utövar sprinterlopp kan till exempel ha nytta av att hoppa över lite häckar för att träna smidighet. Personer som kastar slägga behöver träna styrka men även de behöver ha en hel del kondition. Inom friidrott behöver man alltså inte oroa sig för att man ska behöva träna ensam. Det går också bra att träna på de flesta friidrottsarenor. Det innebär att man inte behöver träna till exempel i skogen eller liknande om man inte vill. På vintern eller under den mörka årstiden kan det vara skönt att träna på en upplyst plan.