Löpargrenar

Friidrott innefattar också löpning. Det handlar inte bara om en distans, eller om att springa fort. Det finns faktiskt flera olika löpargrenar och i vissa av dem handlar det mer om att kunna vara uthållig och ha bra kondition än om att springa i ett högt tempo. Vissa gillar att springa riktigt fort på korta sträckor, medan andra hellre springer i långsam takt men i flera kilometer långa lopp. Vilket man väljer är mycket individuellt. Men hur ser de olika grenarna ut egentligen?

Löpa och hoppa hinder eller häck

Under häcklöpning springer man en lång, kort eller medeldistans. På banan finns häckar utplacerade och dessa ska de tävlande hoppa över. Häckarna går att välta. På korta distanser är antalet häckar ofta omkring fem till antalet. På de längre distanserna är det vanligt med ett tiotal olika häckar. När det gäller tävlingar för män och kvinnor är häckarna också olika höga.

Hinderlöpning är en annan form av löpning. Här är hindrena dock fasta och även om en löpare springer in i dem står de kvar. Det finns också en vattengrav som man antingen kan hopa över eller landa i. Även när det gäller hinderlöpning höjs och sänks hindren beroende på om det är män eller kvinnor som tävlar.

Kort distans

Korta distanser är alla lopp som är kortare än 400 meter. I alla de här loppen har varje löpare en egen bana att springa i och startblock används. Här kan distanserna vara 60 meter, 100 meter, eller i form av stafetter på 4×100 meter. Man kan både tävla och träna i lopp på kort distans.

Medeldistans

Inom medeldistans ingår alla lopp på distanser upp till 5000 meter. Här kan löparna välja om de vill starta stående eller om starblock ska användas. Även här börjar löparna i var sin bana men sedan är det fritt fram att springa var man vill.

Långdistans

Alla lopp på över 5000 meter, samt Marathon, terränglopp med mera finns i den här kategorin. Här handlar det inte längre om att springa fort utan löparen måste också planera sin hastighet. Det handlar en hel del om taktik. Om löparen satsar allt i början av loppet är risken mycket stor att denne inte kommer att orka springa hela vägen. Då blir det trots allt inte möjligt att vinna loppet.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*